۞مرکز مشاوره حال خوب
دکتر کبری درویش پیشه ؛ مشاور خانواده و زوج درمانگر (حضوری و تلفنی ) تلفن هماهنگی و تعیین وقت:09102904758

موقعیت شما : صفحه اصلی » درمان
چگونه از گزش و نیش حشرات در امان بمانیم؟
چگونه از گزش و نیش حشرات در امان بمانیم؟

چگونه از گزش و نیش حشرات در امان بمانیم؟

یکی از مشکلات پوستی در بهار و تابستان، قرمزی و خارش جای نیش حشرات است.

یکی از مشکلات پوستی در بهار و تابستان، قرمزی و خارش جای نیش حشرات است که با دانستن علت نیش و خارش جای نیش حشرات، این عوارض را درمان یا از آن‌ها جلوگیری کنید.

به گزارش وقایع خبری حشرات در همه جا وجود دارند، اما در فصل بهار و تابستان که گرما و رطوبت هوا بیشتر است، حشرات نیز افزایش می‌یابند. نیش حشرات یکی از رایج‌ترین آسیب‌های فصل تابستان است که عوارض یکسانی برای همه افراد ندارد و در برخی افراد ممکن است موجب واکنش‌های شدیدتری شود، نیش حشرات در اغلب موارد بی‌خطر است. تورم و التهاب نیش حشرات معمولاً طی چند ساعت تا چند روز از بین می‌رود و جای نگرانی ندارد؛ اما گاهی اوقات می‌تواند خطرناک و جدی باشد و باعث واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) شده و یا بیماری‌های جدی مانند لایم و مالاریا را گسترش دهد. حشراتی که نیش می‌زنند یا باعث گزش می‌شوند عبارتند از: زنبور، زنبور سرخ، زنبورعسل، خرمگس، کنه، پشه، کک، ساس، عنکبوت و مگس ریزه.

  پشه‌ها و حشرات چگونه نیش می‌زنند؟

حشرات ماده بعد از اینکه روی پوست فرد می‌نشینند، از آن تغذیه می‌کنند، داخل دهان آن‌ها یک قسمت تیز و لوله مانند وجود دارد که از طریق آن یک سوراخ و منفذ روی پوست ایجاد می‌کنند و می‌توانند از رگ‌های خونی کوچک استفاده کرده و به آن‌ها ضربه بزنند و از آن‌ها خون بیرون بکشند و سپس خون را بمکند.

بزاق موجود در دهان آن‌ها نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند و باعث می‌شود که جریان خون راحت‌تر اتفاق بیفتد. پروتئین‌های موجود در بزاق هم باعث واکنش سیستم ایمنی می‌شوند و یک خارش ناراحت کننده‌ای را به وجود می‌آورند.
سم ناشی از نیش حشرات، غالباً باعث ایجاد تورم، خارش و قرمزی شده که می‌تواند دردناک باشد، اما در بیشتر موارد بی‌ضرر خواهد بود. ناحیه آسیب‌دیده معمولاً برای چند روز دردناک بوده و دچار خارش می‌گردد.
شدت نیش و گزش، بسته به نوع حشره و حساسیت فرد، متفاوت است.

  چرا حشرات نیش می‌زنند و خون می خورند؟

حشرات و پشه‌های ماده از خون انسان تغذیه می‌کنند، زیرا برای تخم ریزی نیاز به خون و پروتئین دارند، پس دلیل خوردن خون انسان توسط پشه‌ها مسئله‌ تخم ریزی آنهاست.

چه کسانی در مقابل نیش حشرات واکنش شدیدتری دارند؟
بدن بعضی از گروه‌های خاص ممکن است واکنش‌های شدید تری را بعد از نیش حشره مانند تب، قرمزی و ورم زیاد روی پوست یا کهیر از خود نشان دهد. معمولاً گروه‌های زیر بیشتر شامل موارد واکنش‌های شدید می‌شوند:

  • کودکان
  • افراد با سیستم ایمنی ضعیف
  • افرادی که قبلاً تحت تأثیر نیش انواع مختلف حشرات نبودند
  • ممکن است یک واکنش جدی مانند آنافیلاکسی هم در ارتباط با نیش حشره به وجود بیاید که یک وضعیت اورژانسی محسوب می‌شود و علائمی از جمله کهیر، تنفس سخت و ورم گلو را به همراه خواهد داشت.

نیش حشره تا چه مدت باقی می‌ماند؟
مدت زمان نیش حشره در هر شخص با دیگری متفاوت است و گاهی اوقات این خارش کمتر از چند دقیقه یا بیشتر از چند روز، بستگی به حساسیت فرد ادامه دارد. اما در هر صورت هر چقدر که بیشتر این ناحیه را بخارانید، میزان خارش بیشتر خواهد شد.  

اگر دچار گزش یا نیش حشرات شدیم، چه کنیم؟
برای درمان گزیدگی یا نیش حشرات:
اگر هنوز نیش روی پوست هست، آن را پاک کنید.
ناحیه آسیب‌دیده را با آب و صابون بشویید.
کمپرس سرد و یا بسته یخ را برای حداقل ۱۰ دقیقه روی محل تورم قرار دهید.
در صورت امکان، محل تورم را به سمت بالا نگه دارید، این کار به کاهش تورم کمک می‌کند.
از خاراندن نقطه آسیب‌دیده خودداری کنید تا شانس عفونت را پایین بیاورید.

گاهی ممکن است درد، تورم و خارش چند روز طول بکشد. از داروساز در مورد دارو‌هایی مانند مسکن‌ها، کرم‌های ضدخارش و آنتی هیستامین‌ها، که می‌توانند کمک کنند، سؤال کنید.
جلوگیری از نیش و گزش حشرات
مواردی هستند که به شما کمک می‌کنند تا از نیش حشرات و انتقال بیماری‌ها جلوگیری کنید:

استفاده از حشره کش: انواع مختلفی از مواد فعال مثل روغن لیمو و اکالیپتوس می‌تواند عاملی برای جلوگیری از نیش حشره باشد.
استفاده از لباس با رنگ روشن: حشرات معمولاً به رنگ‌های تیره بیشتر جذب می‌شوند پس لباس رنگ روشن بپوشید تا کمتر حشرات را جذب خود کنید.
پوشیدن لباس پوشیده: پوشیدن لباس آستین بلند با شلوار بلند که باعث می‌شود حشره دسترسی زیادی به پوست نداشته باشد.
اجتناب از رفتن به مکان پر حشره: حشرات معمولاً در تراس و بالکن بیشتر از هر جای دیگری قرار می‌گیرند. پس بهتر است از این نواحی دوری کنید.
بیرون کردن حشرات از داخل منزل: حشرات را از داخل منزل بیرون کنید و در صورت روشن بودن هرگونه صفحه برقی یا الکترونیکی در منزل، در و پنجره را باز نگه ندارید.