داروهای فشار خون که برای درمان بیماران مبتلا به فشار خون بالا استفاده میشود، خطر بروز آلزایمر را در افراد کاهش میدهد.
کاهش سطح استیلکولین در مغز: استیل کولین یک ناقل عصبی بسیار مهم به حساب میآید به طوریکه اگر به هر دلیلی سطح این ناقل عصبی در سیناپسهای مغزی کاهش پیدا کند، علایم بیماری آلزایمر پدیدار میگردد. از علل کاهش سطح استیلکولین در سیناپسها میتوان به افزایش غلظت استیلکولیناستراز(مهارکنندهی استیلکولین) و یا کاهش ATP میتوکندریایی اشاره کرد.
استرس اکسیداتیو:گونههای اکسیژن فعال (ROS) از قبیل رادیکالهای سوپراکسید، پراکسید هیدروژن و هیدروکسیل به طور مداوم در ارگانیسمهای هوازی تولید میشوند. در شرایط عادی سطح شکلگیری ROS در تعادل با ظرفیت آنتیاکسیدان سلول میباشد.
درصورتی که سلول به مدت طولانی در معرض استرسهای محیطی مثل گرما، UV و غیره قرار گیرد و یا در سیستم دفاعی آنتیاکسیدان بدن اختلالی ایجاد شود، این تعادل به هم میخورد و سطح تولید ROS بیشتر از ظرفیت آنتیاکسیدان بدن خواهد بود. نتیجهی چنین حالتی ایجاد استرس اکسیداتیو و به دنبال آن آسیب اکسیداتیو پروتئینها، لیپیدها و DNA خواهد بود. سیستم عصبی مرکزی(CNS) به علت مصرف زیاد اکسیژن و دارا بودن مقادیر بالای اسیدچرب غیراشباع، به استرس اکسیداتیو حساس میباشد. ROS در طی زنجیرهی تنفسسلولی تولید میشود و به همین دلیل میتوکندریها مهمترین منبع تولید این ترکیبات در سلول به حساب میآیند.
پروتئینهای بتاآمیوئید و تائو: ناهنجاریهای پاتولوژیکی بیماری آلزایمر میتواند شامل رسوب دو پروتئین بتاآمیلوئید و تائو باشد. پروتئینهای بتاآمیلوئید در خارج از نورون رسوب میکنند اما پروتئینهای تائو در داخل نورون قرار میگیرند. در هردو شکل، رسوبها متشکل از تجمع پروتئینها با تاخوردگی اشتباه میباشند. این ضایعات باید به تعداد کافی وجود داشته باشند تا باعث بروز آسیب بافتی لازم برای ایجاد بیماری آلزایمر شوند.
پروتئینهای بتاآمیلوئید در قسمتهایی به نام پلاکهای آمیلوئید در فضای خارج سلولی مغز مبتلایان به آلزایمر یافت میشوند. پلاکهای آمیلوئید علاوهبر بتاآمیلوئید حاوی پروتئینهای دیگری از جمله آپولوپروتئینE نیز هستند که توسط نوعی ژن مستعدکننده به آلزایمر (APOE) رمزگردانی میشود. همچنین برخی مطالعات اخیر بیان کردهاند که پروتئین بتاآمیلوئید میتواند وارد میتوکندری شده و زنجیرهی انتقال الکترون میتوکندری را تخریب نموده و منجر به تولید ROS، مهار تولید ATP، عدم عملکرد میتوکندری و تخریب نورونی گردد.
پروتئینهای تائو ساختار میکروتوبولها را حفظ میکنند و نقش مهمی را در عملکرد کامل نورونها ایفا میکنند. اما اگر مولکولهای فسفات به پروتئینهای تائو متصل شوند باعث جداشدن آنها از میکروتوبولها شده و درنهایت باعث تجزیهی توبولها میشوند. سپس مولکولهای تائو تجمع پیدا میکنند و کلافههایی را تشکیل میدهند که با عملکرد سلولی تداخل دارند. همچنین با تجزیهی توبولها، انتقلال اندامکهای سلولی با مشکل مواجه میشود که همین امر موجب کاهش ATP میتوکندریایی در دندریتها و آکسونها میشود.
علاوه بر موارد ذکرشده، تحقیقات این فرضیه را مطرح نموده اند که مقادیر فلزات موجود در مغز میتواند کلید آسیب در بیماری آلزایمر باشد. به عنوان مثال، نشان داده شده است که در بیماران مبتلا به آلزایمر سطوح آهن مغز در برخی نواحی بیشتر است. همچنین در بررسی های انجام شده برروی مغز مبتلایان به این بیماری مشخص شده است که غلظت آلومینیوم در هیپوکامپ این بیماران ۴ برابر حالت عادی است. این فلزات قادرند تولید رادیکالهای آزاد را تحریک کنند و به همین دلیل یک منبع مهم تولید ROS بهحساب می آیند.
در رابطه با عوامل دیگر بیماری آلزایمر میتوان به جهش های ژنتیکی، دیابت شیرین، سطوح پایین B۱۲ و فولات، مواجهات شغلی(مثل میدانهای مغناطیسی و فلزات سنگین) و فعالیت بدنی شدید و طولانی مدت اشاره کرد.
در حال حاضر درمان بیماری آلزایمر بیشتر شامل درمانهای علامتی، درمان اختلالات رفتاری و داروهای کاهنده سیر پیشرفت بیماری است.
گرچه هنوز درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد اما با استفاده از داروها میتوان سیر پیشرفت بیماری را کند کرد و از شدت اختلال حافظه و مشکلات رفتاری بیمار کاست. داروهای مورد تأیید برای بیماری آلزایمر شامل موارد زیر است.
داروهای آرامبخش و ضد جنون: اگر با روشهای غیر دارویی نتوان رفتارهای آزاردهنده، بیقراری و پرخاشگری بیمار را کمتر کرد میتوان از داروهای جدید ضد جنون مثل اولانزاپین، کوتیاپین و ریسپریدون استفاده کرد. گاهی اوقات افسردگی سبب پرخاشگری بیمار است که با استفاده از داروهای ضد افسردگی مثل فلوکستین میتوان آن را درمان کرد.
داروهای ضد کولین استراز: در بیماری آلزایمر مقدار استیل کولین که یکی از واسطههایی شیمیایی مداخله گر در حافظهاست کم میشود. داروهای مختلفی برای افزایش مقدار استیل کولین پایانههای عصبی استفاده میشوند از جمله ریواستیگمین (Exelon)، دانپزیل (Aricept)، و گالانتامین (Razadyne). این داروها سبب بهبود حافظه، عملکرد شناختی و عملکرد اجتماعی بیمار میشوند. این داروها تا حدودی رفتارهای غیرطبیعی بیمار را نیز اصلاح میکنند. مشکل عمده این داروها عوارض گوارشی، تهوع، استفراغ، دل پیچه و اسهال است که با افزایش تدریجی دارو، مصرف همراه صبحانه و شام و با مایعات یا آب میوه از شدت عوارض کاسته میشود.
ممانتین(Ebixa, Namenda): داروی دیگری که در درمان موارد متوسط تا شدید بیماری آلزایمر استفاده میشود و تا حدودی هم اثرات محافظتی بر روی سلولهای مغزی دارد ممانتین است. این دارو نیز سبب بهتر شدن توانایی شناختی و حافظه بیمار میشود. گیجی و منگی مهمترین عوارض این دارو هستند. دارو را میتوان همراه با غذا مصرف کرد. داروهایی که اثر بخشی آنها به تأیید نرسیدهاست: داروها مختلف شیمیایی و گیاهی وجود دارند که بر اساس برخی مطالعات برای بیماری آلزایمر توصیه شدهاند اما اثر بخشی آنها هنوز به تأیید نرسیدهاست. ویتامینها مثل ویتامینE، ویتامینهای گروه ب، امگا ۳، استروژن، جینکوبیلوبا، داروهای ضد التهاب مثل بروفن از این دسته داروها هستند. رژیم غذایی سالم شامل مصرف روزانه سبزی و میوه و کاهش مصرف چربیهای اشباع به علاوه مصرف مناسب مواد غذایی حاوی ویتامینهای «آ، سی و ای» یکی از راههای مهم پیشگیری از آلزایمر است.
اخیراً محققان آمریکایی با بررسی نتایج یک پژوهش دریافتهاند که داروهای فشار خون که برای درمان بیماران مبتلا به فشار خون بالا استفاده میشود، خطر بروز آلزایمر را در افراد کاهش میدهد. این احتمال وجود دارد که فشار خون بالا اثر حفاظتی داشته باشد یا ممکن است چیزی که افراد مبتلا به فشار خون بالا اغلب در معرض آن قرار میگیرند مانند داروهای فشار خون از آنها در برابر ابتلا به آلزایمر محافظت میکند.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.