دکتر نیلی احمدآبادی
رئیس دانشگاه تهران
جهان در سال ٢٠٢٠ شرایط سخت و دشواری را تجربه می کند . انتشار ویروس کرونا تبعات بسیاری در زندگی اجتماعی ، اقتصادی وسیاسی مردم داشته است به طوری که هم اکنون بیشتر کشورهای جهان درگیر این بیماری شده اند و همین ویروس موجب تغییر در سبک زندگی مردم شده است . البته مردم این روزها عادت به خانهنشینی کردهاند ، برخی از کسب و کارها تعطیل هستند وشماری از کارها هم از خانه دنبال می شود. همچنین برنامه های آموزشی مدارس و دانشگاه ها هم تعطیل شده است. دانش آموزان از طریق شبکه های مجازی آموزش می بینند . این تغییرات در کشورها یک پیام واحد دارد و آن این است که وجود این ویروس فقط حوزه بهداشت ودرمان را درگیر خود نکرده است بلکه اقتصاد ،صنعت و حوزه فردی همه افراد جامعه را هم تحت تأثیر خود قرار داده است شما اگر به برنامه های کشورهای دیگر نگاه کنید متوجه می شود که فرهنگ وهنر ( موزهها، تئاترها، سینماها )در بسیاری از کشورها تعطیل شدهاند، مرز ها بسته شده اند و حتی رویداد های ورزشی هم لغو شدند. درکنار همه اینها، اثرات روانی زندگی در قرنطینه هم موجب نگرانی های بسیاری از کارشناسان حوزه اجتماعی شده است تا جایی که همه کشورها پناه به علم آورده اند و به این نتیجه رسیدند که برای حل این مشکلات باید به سراغ علم بروند و از عالمانشان راهکار بخواهند . البته باید بگویم در حوزه علم هم مادچار تغییراتی شدیم .
امروز دنیا به این نتیجه رسید که تحقیقات پایه ای برای پیشبرد علم بسیار مهم است تحقیقاتی که سالیان سال است که برخی از کشورها به آن توجه ای نمی کردند. امروز ما با ویروسی مواجه شدیم که برای شکستاش باید مجهز به علم پایه باشیم. وجود ویروس کرونا موجب شد تا اهمیت علم پایه برای خیلی ها روشن شود. برای همان هایی که فقط به تحقیقات کاربردی توجه دارند که حالاهمین تحقیقات کاربردی در حل مشکل کرونا تأثیرگذار نیست . فکرم می کنم در زمینه علمی کشورهایی موفق به شکست کرونا می شوند که در زمینه علوم پایه قوی تر هستند. و روی این موضوع سرمایه گذاری کرده اند.متأسفانه کشور ما روی تحقیقات پایه به طور جدی وارد نشده است .
هم اکنون وجود این علم در جامعه ما احساس میشود. بنابراین در دانشگاه تهران چهار گروه تخصصی روی تشخیص ، درمان، تحلیل آماری و آسیب شناسی بیماری کار می کنند .با این حال بودجه دانشگاه ها کفاف تحقیقات را نمی دهد. دولت باید یک بودجه ای برای تحقیقات پایه ای بگذارد و از مراکزی که در این زمینه تحقیق می کنند پشتیبانی کند.وزارت علوم مرکز ژنتیک را فعال کرده است اما کار بایدفراتر از اینها باشد. کرونا نشان داد که از این پس باید توجه بیشتری به علوم پایه ای داشته باشیم و البته به دولت ها یادآوری کرد راه حل تمام حوزه ها توجه به علم است. کرونا به همه یادآور شد تغییرات سریع است و ما هم باید با برنامه و حمایت جدی تری با علم دنیا هماهنگ شویم . البته از این پس مسئولان توجه جدی تری بر تحقیقات داشته باشند.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.