گاهی نیاز است تا افراد برای افزایش میزان دانش مهارتهای زندگی خود به مراکز مشاوره مراجعه کنند.
عضو سازمان نظام روان شناسی و مشاوره ایران گفت: یک مشاور خوب باید توانایی «شنیدن فعال» را داشته باشد، گوش شنوا به این معناست که مشاور باید به تمامی جزئیات و احساسات مراجع توجه کند و بدون حواسپرتی به صحبتهای او گوش دهد. با این ویژگی، مشاور میتواند اطلاعات دقیقتری از وضعیت مراجع به دست آورد و در نتیجه به او کمک بهتری کند.
دکتر رویا درویشپیشه در گفتوگو با ایسنا به مناسبت روز ۹ اردیبهشت که از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران به عنوان روز روانشناس و مشاور شناخته میشود؛ اظهار کرد: رشته روانشناسی هنوز جایگاه واقعی خود را در ایران پیدا نکرده است تا آن جا که در تقویم رسمی کشور نیز نشانی از این روز یافت نمیشود.
وی درباره عدم ثبت این نام در تقویم رسمی کشور بیان کرد: سالها سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران در تلاش بود تا روزی را با نام روز روانشناس و مشاور به تصویب برساند اما در سال ۱۳۹۵ شورای فرهنگ عمومی کشور با صدور بیانیهای درج روز ۹ اردیبهشت در تقویم را رد و اعلام کرد که برگزاری هر گونه مراسم و فعالیت تحت این عنوان وجهه قانونی ندارد و تاکنون نیز این روز را به نام روز روانشناس و مشاور به رسمیت نشناخته است.
این مشاور با بیان اینکه دلیل انتخاب روز ۹ اردیبهشت به عنوان روز روانشناس و مشاوره، تصویب قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره است؛ گفت: ضرورت هویت بخشیدن به روانشناسان در ارائه خدمات حرفهای، انجمن روانشناسی ایران را در نیمه دوم دهه هفتاد بر آن داشت که پیشنویس طرح «تشکیل سازمان نظام روانشناسی» را تهیه کند.
وی ادامه داد: این طرح با پیگیریهای مجدانه جمع کثیری از افراد حقیقی و حقوقی و پس از انجام چند تغییر، در نهم اردیبهشتماه ۱۳۸۲ با عنوان «قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره» در مجلس شورای اسلامی تصویب و نقطه عطفی در استقلال روانشناسان و مشاوران در کشور شد.
این مدرس دانشگاه در ادامه با اشاره به ورود تکنولوژیهای مدرن به درون زندگی شهری و تغییر سبک زندگی مردم بیان کرد: شاید استفاده از تکنولوژی رفاه و آسایش بیشتری را با خود به ارمغان بیاورد اما عدم دسترسی سریع و در عین حال ارزان به آن تکنولوژی میتواند برهم ریختگی بهداشت روانی افراد آن جامعه را به دنبال داشته باشد.
این دانشآموخته رشته روانشناسی خاطرنشان کرد: خدمات مشاورهای یکی از ضرورتهای زندگی امروزی است. خانوادهها و سایر افراد تحت پوشش آنها نیاز به آمادگی بیشتر روانی دارند تا توان تحمل استرسهای ناشی از محیط کار، مأموریتهای ویژه و از این قبیل را داشته باشند.
دکتر رویا درویش پیشه اظهار کرد: همیشه برای مراجعه به مشاور لازم نیست فرد درگیر مشکل جدی و حادی باشد. گاهی نیاز است تا افراد برای افزایش میزان دانش مهارتهای زندگی خود به مراکز مشاوره مراجعه کنند تا کیفیت زندگی خود را افزایش دهند تا با این افزایش بر میزان بهداشت روانی خانواده افزوده شود.
ویژگیهای یک مشاور خوب
این مشاور خانواده، توانایی مدیریت احساسات، تحلیلگری و قضاوت منطقی، توانایی ایجاد اعتماد، حفظ محرمانگی، برخورداری از مهارتهای ارتباطی قوی، درک تفاوت فرهنگ و سنن همه مراجعان، انگیزه بخشی و حمایتگری را از جمله ویژگیهای یک مشاور خوب بیان کرد.
مدیر مرکز مشاوره « حال خوب» عدم حمایت کافی از متخصصان روانشناسی و مشاوران، عدم حمایت واقعی دستگاههای اجرایی متولی تأمین بهداشت روان افراد جامعه، موانع فرهنگی و اجتماعی و افزایش فشارهای اجتماعی و اقتصادی را اصلیترین چالش فعالان حوزه روانشناسی و مشاوره در کشور دانست و افزود: دستگاههای متولی در کشور که باید مسؤلیت حمایت از سلامت روانی مردم را بر عهده بگیرند، در زمینه پیشگیری و درمان اختلالات روانی، عملکرد مطلوبی ندارند و اگر بگوییم برنامههای حمایتی برای افراد مبتلا به مشکلات روانی به شدت محدود بوده و همین کمبود حمایتهای مالی و درمانی سبب شده است تا بسیاری از افراد به جای دریافت درمانهای روان شناختی، به مصرف داروهای شیمیایی و درمانهای غیرمؤثر روی آورند؛ سخن گزافه و بیهودهای نیست.
این روانشناس تصریح کرد: بسیاری از افراد به خصوص در روستاها و یا حتی در مناطق کمبرخوردار به دلیل ترس از قضاوتهای اجتماعی و یا عدم آگاهی کافی، از مراجعه به مراکز مشاوره و درمان مشکلات روانی خود غفلت میورزند به خصوص اگر این دسته از افراد ملزم به پرداخت هزینههای بالای درمان و حضور در شهر و مراجعه به این مراکز باشند. پس لازم است تا روانشناسان در این روستاها و یا مناطق کمبرخوردار حضور یافته و زمینه مساعد درمان را فراهم آورند اما واقعیت این است که روانشناسان و یا مشاوران به دلیل مشکلات مالی خود، میل و رغبت چندانی جهت حضور در این روستاها را ندارند.
دکتر درویش پیشه گفت: اینجاست که باید دولت با ارائه بستههای تشویقی و یا حمایتهای مالی در قالب تسهیلات بانکی با سودهای تک رقمی و یا تأمین هزینههای درمان از طریق بیمههای خدمات درمانی در تمامی رشتههای روانشناسی و مشاوره، میل و اشتیاق فعالان این حوزه را جهت ارائه خدمات خود در روستاها و مناطق کمبرخوردار را فراهم کند چون هرقدر حال مردم یک کشور خوب باشد؛ پیشرفت و توسعه همه جانبه آن کشور آسانتر خواهد بود.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.