افرادی که میخواهند در میهمانیهای نوروز دچار اضافه وزن نشوند در میهمانی کیوی کوچک یا یک خیار بخورند.
حمیدرضا طغیانی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، در مورد راهکارهای تغذیهای برای پیشگیری از چاقی و اضافه وزن در نوروز، گفت: پیش از هر چیز توصیه میشود برای حفظ سلامت خود و خانواده مان در ایام نوروز امسال در خانه بمانیم تا از خطر ابتلا به کرونا پیشگیری کنیم.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران تاکید کرد: بهتر است نوروز امسال هم مردم به سفر نروند و از تجمعات و دورهمیها دوری کنند تا سال جدید را با سلامت و دور از خطر بیماری شروع کنند.
وی با بیان اینکه تعطیلات نوروز و ماندن افراد در منزل ممکن است باعث پرخوری شده و در کنار آن کم تحرکی باعث اضافه وزن و چاقی شود، گفت: با رعایت برخی نکات ساده میتوان جلوی اضافه وزن در نوروز را گرفت. اولین توصیه این است که برای وعده صبحانه حداقل نصف سهم نان را حذف کنند؛ یعنی هر مقدار نانی که هر روز مصرف میکنند را نصف کرده و به جای آن سبزیجات و خیار و گوجه در وعده صبحانه بخورند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی توصیه کرد؛ خانوادهها یکی از وعدههای ناهار یا شام را غذای حاضری و سبک بخورند و افزود: اگر هر روز در وعده ناهار ۱۲ قاشق برنج میخوردند، ۴ تا ۵ قاشق از برنج و یا اگر نان میخورند یک تا یک و نیم نیم کف دست نان را حذف کنند، در این صورت میتوانند ۲ واحد میوه به جمع میوههایی که در طول روز مصرف میکردند اضافه کنند، یک شیرینی از هر مدلی بخورند، ۲۵ تا ۳۰ عدد آجیل مخلوط به صورت تصادفی بخورند و یک سوهان یا گز در ابعاد کوچک هم بخورند.
وی با تصریح براینکه شاید این توصیهها ساده و به نظر آسان باشد، اما اهمیت زیادی دارد، گفت: باتوجه به اینکه در طول یک روز ۲ تا ۳ میهمانی بیشتر نمیروند به راحتی میتوانند با دقت و برنامه ریزی مراقب حجم کالری مصرفی در روز باشند.
طغیانی ادامه داد: افرادی که میخواهند در میهمانیهای نوروز دچار اضافه وزن نشوند در میهمانی اول یک کیوی کوچک یا یک خیار بخورند. در میهمانی بعدی، نصف یک نارنگی یا پرتقال را بخورند و نصف دیگر را به همسر یا فرزندشان بدهند، همچنین چای را با نصف گز یا یک تکه کوچک سوهان بخورند.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران در مورد تغذیه کودکان در ایام نوروز نیز گفت: گاهی انتظار داریم کودکان در طول میهمانی کنار ما بنشینند که منجر به پُرخوری میشود. بهتر است اجازه دهیم کودکان بعد از یک پذیرایی مختصر، در حیاط یا گوشه اتاق با هم سن و سالهای خود بازی کنند و مجبور به نشستن کنار ما نباشند.
وی خاطرنشان کرد: شاید برخی خانوادهها در ایام نوروز وعده صبحانه را فراموش کنند و سفره صبحانه پهن نکنند، کودکان هم معمولا دیرتر از خواب بیدار میشوند و در این شرایط والدین میگویند برویم میهمانی یا میهمان که آمد کودک هم چیزی میخورد، درحالی که کودک گرسنه را به میهمانی میبریم یا میهمان میآید و شروع به خوردن تنقلات میکند، پس وعده صبحانه نباید به هیچ وجه حذف شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با یادآوری اینکه در میهمانیهای عید همه افراد یک تکه شیرینی از مدلهای مختلفی که در شهرهای مختلف مخصوص این ایام است میل میکنند، گفت: این شیرینیها قند سادهای دارد، مثلا یک کیک یزدی حدود ۳۰ گرمی را تصور کنید که میتوانید آن را با شیرینیهای دیگر معادل سازی کنید. اگر دو کیک یزدی بخورید به سرعت قند خون بالا میرود، در این شرایط بدن برای مقابله ترشح انسولین را فعال میکند و در این مرحله قندهای آزاد در بدن ممکن است سریع به چربی تبدیل شود و بدن را در شرایطی قرار میدهند که اصطلاحا به آن قحطی قند گفته میشود.
وی توضیح داد: در شرایط قحطی قند، بدن قندهای در دسترس را از دست داده، چون حجم زیادی قند وارد بدن شده و بدن قندها را به چربی تبدیل کرده است. برای تولید قند مجدد از چربی، حداقل ۲۰ تا ۲۴ دقیقه زمان نیاز است که معمولا اجازه نمیدهیم این زمان بگذرد و به خاطر افت قند دلمان میخواهد مجددا شیرینی بخوریم. پس مواظب باشید وارد این سیکل معیوب نشوید.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه خیلی از افراد میگویند حاضرند هر کاری انجام دهند، اما شیرینی را حذف نکنند، اظهار کرد: سلولهای بدن این افراد اعتیاد به قند پیدا کرده است، این اعتیاد خیلی سریع میتواند ایجاد شود، پس بهتر است در مصرف شیرینی جات و تنقلات دقت زیادی داشت.
وی با اشاره به اینکه براساس آماری که وزارت بهداشت اعلام کرده بالاترین آمار ابتلا به دیابت به واسطه خوردن غذاهای مازاد، غذاهای شیرین و قندهای ساده به ترتیب مربوط به استان یزد، تبریز و اصفهان است، افزود: نزدیک به ۱۰ درصد جامعه مبتلا به دیابت هستند که زنگ هشدار جدی برای بهداشت و سلامت جامعه است.
طغیانی با یادآوری اینکه در ایام تعطیلات که مغازههای میوه و سبزی فروشی کمتر باز هستند، شاید بیشتر خانوادهها سالاد و سبزیجات کمتری در کنار وعدههای ناهار و شام مصرف کنند، گفت: حذف سالاد و سبزیجات باعث پرخوری نان و غلات میشود، درحالی که اگر سالاد و سبزی به میزان کافی و البته بدون سس مصرف کنند دچار چاقی نمیشوند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی به کم تحرکی در ایام نوروز اشاره و تصریح کرد: باتوجه به اینکه بیشتر خانوادهها در خانههای کوچک و آپارتمانی زندگی میکنند، در ایام تعطیلات ممکن است تحرک کافی نداشته باشند، بنابراین توصیه میشود افراد به همراه خانواده هایشان در این ایام در فضای باز و خلوت برنامه ورزش روزانه داشته باشند.
وی توصیه کرد؛ افراد روزانه حداقل نیم ساعت تا یک ساعت تحرک داشته باشند و گفت: پیاده روی و دوچرخه سواری همراه با خانواده گزینههای خوبی برای سپری کردن اوقات فراغت در این ایام است.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران همچنین توصیه کرد؛ خانوادهها از بازیهای و ورزشهای مختلف در منزل یا بیرون از منزل در تعطیلات نوروزی غافل نشوند و خاطرنشان کرد: تحرک و انجام ورزش و بازی تاثیر زیادی در سلامت جسمی و روحی افراد به ویژه در روزهای تعطیل دارد.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.