یکی از مصادیق سرمایه اجتماعی، بافتهای محله و شکل گیری روابط تعمیم یافته انسانی است.
محمد زینالی اُناری
پژوهشگر اجتماعی
سخن گفتن در مورد شاخصهــــای مدرن زندگی اجتماعی در ایران کمی حسّاس است، یکی از آنها هم ســــرمایه اجتماعـــی اســــــت. ســـــرمــــایه اجـــــتماعی در حــــد فعالیتهای تجاری و اقتصادی و جمع کردن مشتری که از سوابق سنتی بازار است اما این شاخص در سطح روابط اجتماعی فردی، میان فردی و سطوح نهادی در ایران هنوز به صورت مناسبی به وجود نیامده است. امّا از آن جایی که شاخصهای اجتماعی در ایران صرفاً بر اساس روشهای آماری سنجیده میشود، گاهی ممکن است این توهّم به ذهن برسد که ما در گذشته ای آرمانی از نظام اجتماعی فعلی سرمایه اجتماعی داشتیم و اتفاقی برایش افتاده است. با این حال حدی از روابط نهادی در ایران در این صد سال اخیر شکل گرفته که در برخی سطوح کلان با جلب هیجانی اعتماد مردم و مشارکت آنها به صورت بیگبنگی از سرمایه اجتماعی شکل گرفته و به تدریج و با عدم رعایت جوانب آن مثل ابری بیرنگ ناپدید میشود. ما در زمان جنگ به خاطر نیروی روانی اتحاد علیه دشمن سرمایه اجتماعی نهادی پشتیبان حاکمیت داشتیم که پس از خاتمه آن و
شکل گیری دولت سازندگی دچار بیرنگی شده و تا امروز هم سرمایهگذاریهای اقتصادی و صنعتی در ایران اعتبار و مشروعیت لازم را بنا به دلایل درونی و بیرونی جلب نکرده است. همین ماجراها در هر انتخاباتی رخ میدهد و ما سراسیمه به شکل دادن اعتبار و اعتماد اقدام میکنیم تا برای سطح کلان مدیریت کشور سرمایه اجتماعی هیجانی تولید و سپس بیمعنا کنیم، اما در مورد سطوح پایینتر سرمایه اجتماعی کاری به آن صورت که باشد رخ نداده است.
یکی از مصادیق سرمایه اجتماعی، بافتهای محله و شکل گیری روابط تعمیم یافته انسانی است که بتواند فضاهای شهری را از نظر امنیت انسانی، مشارکت مردمی و تعلق شهری تقویت کند که به دلیل نگاه تقلیل گرایانه عمرانی به ساخت و ساز شهری به ویژه در دورههای سازندگی و مهرورزی در ساختن شهرکهای جدید از دستور کار خارج بوده است. این اتفاق در کسب و کارهای جدید خرد و کلان هم حائز اهمیت است و حمایت دولت از کسب و کارها با جلب طرح های توجیهی خریداری شده و اعطای وام تقلیل پیدا میکند، در حالی که نبود سرمایه اجتماعی در سطح فردی و میان فردی باعث خواهد شد که علیرغم سرمایهگذاری مالی بسیار و مانور دولتها در آمارهای اشتغالزایی، این مشاغل دچار افت های بسیاری شده و از میدان به در شوند.
تولید جامعهای پایدار، نیاز به توجه عمیق به آن و کار سخت در روی چسب زدن به روابط اجتماعی است، چه این که در کارزارهای اقتصادی و سیاسی همین روابط صمیمانه در سطح خانواده، محله و شهرها به شدت دچار کشسانی شده و به سبب نبود چسبندگی میان روابط اجتماعی دچار گسست و شکاف میشود. این در نهایت در سطوح شهری باعث شده است که نظام برنده بازنده در شهرها به راه افتاده و شکاف طبقاتی پایدار در ایران هر روز به رنگی جدید پدیدار شود. چرا که رونق شهرنشینی در صد سال اخیر باعث شده که مردمی که در روستاها با انسجام قوی زندگی و کار میکردند، در کلانشهرها ساکن شده و به صورت انبوه غریبههای بدبین کنار هم زندگی و کار کنند. دولتهایی که بخواهند از نظر اقتصادی و فرهنگی رشد پایدار داشته باشند، میتوانند به تقویت روابط اجتماعی از سطح خانواده و محله شروع و به کلان برسند تا آن را سامان دهند و جامعه ایرانی از همبستگی لازم در سطوح متعدد برخوردار باشد.
یکی از مصادیق سرمایه اجتماعی، بافتهای محله و شکل گیری روابط تعمیم یافته
انسانی است که بتواند فضاهای شهری را از نظر امنیت انسانی، مشارکت مردمی و
تعلق شهری تقویت کند که به دلیل نگاه تقلیل گرایانه عمرانی به ساخت و ساز
شهری به ویژه در دورههای سازندگی و مهرورزی در ساختن شهرکهای جدید از
دستور کار خارج بوده است. این اتفاق در کسب و کارهای جدید خرد و کلان هم
حائز اهمیت است و حمایت دولت از کسب و کارها با جلب طرح های توجیهی خریداری
شده و اعطای وام تقلیل پیدا میکند، در حالی که نبود سرمایه اجتماعی در
سطح فردی و میان فردی باعث خواهد شد که علیرغم سرمایهگذاری مالی بسیار و
مانور دولتها در آمارهای اشتغالزایی، این مشاغل دچار افت های بسیاری شده و
از میدان به در شوند.
تولید جامعهای پایدار، نیاز به توجه عمیق به آن و
کار سخت در روی چسب زدن به روابط اجتماعی است، چه این که در کارزارهای
اقتصادی و سیاسی همین روابط صمیمانه در سطح خانواده، محله و شهرها به شدت
دچار کشسانی شده و به سبب نبود چسبندگی میان روابط اجتماعی دچار گسست و
شکاف میشود. این در نهایت در سطوح شهری باعث شده است که نظام برنده بازنده
در شهرها به راه افتاده و شکاف طبقاتی پایدار در ایران هر روز به رنگی
جدید پدیدار شود. چرا که رونق شهرنشینی در صد سال اخیر باعث شده که مردمی
که در روستاها با انسجام قوی زندگی و کار میکردند، در کلانشهرها ساکن شده و
به صورت انبوه غریبههای بدبین کنار هم زندگی و کار کنند. دولتهایی که
بخواهند از نظر اقتصادی و فرهنگی رشد پایدار داشته باشند، میتوانند به
تقویت روابط اجتماعی از سطح خانواده و محله شروع و به کلان برسند تا آن را
سامان دهند و جامعه ایرانی از همبستگی لازم در سطوح متعدد برخوردار باشد.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.