امیر هوشنگ ابتهاج، شاعر ایرانی اسفند سال ۱۳۰۶ در رشت متولد شد. او کودکیاش را در رشت گذراند و دوران دبیرستانش را به تهران آمد. ابتهاج از همان جوانی سرودن شعر را آغاز کرد و با موسیقی آشنا شد.
او سرودن غزل را پیش گرفت و مدتی را بهعنوان سرپرست برنامه گلها در رادیوی ایران مشغول به کار شد. ابتهاج در آن زمان به فعالیت خود در رادیو ادامه داد و برنامهی گلچین هفته که مربوط به موسیقی بود، را بنا نهاد. او سال ۱۳۴۶ بر سر مزار حافظ مراسم شعرخوانی اجرا کرد که با استقبال مردم روبهرو شد که وصف این مراسم در بخشی از سفرنامه معروف «از پاریز تا پاریس» اثر «دکتر باستانی پاریزی» آمده است. امیر هوشنگ ابتهاج همواره دانشآموزی خودآموخته بوده و سراسر زندگیاش را وقف خواندن و سرودن کرده است. او که تا لحظه مرگ به همراه خانوادهاش در شهر کلن آلمان زندگی میکرد ، گاهی به ایران سفر میکرد.
هوشنگ ابتهاج تا امروز آثار مهم و متعددی را منتشر کرده است که ازنظر ادبی بسیار حائز اهمیت هستند. یکی از آثار مهم او تصحیح غزلهای حافظ است که با عنوان «حافظ به سعی سایه» در سال ۱۳۷۲ منتشر شد. این اثر حاصل سالها حافظشناسی این شاعر فرهیخته است.
«نخستین نغمهها» جزو اولین آثار ابتهاج است که در سال ۱۳۲۵ منتشر شد. این اثر شامل اشعاری به شیوهی کهن است که به غزلیات حافظ بسیار نزدیک هستند و غزلهایی با مضامین عاشقانه و لطیف را در برمیگیرد. «سراب» اثر دیگری از این شاعر است که در سال ۱۳۳۰ منتشر شد که به شیوهی جدید نگاشته شده و احساسات و عواطف فردی را به تصویر میکشد. ابتهاج «سیاه مشق» را که شامل شعرهای اواخر دههی سی زندگیش بود را در سال ۱۳۳۲ منتشر کرد و پسازآن در همان سال اثر «شبگیر» را که درباره مردم و اوضاع اجتماعی بود را نوشت.
کتاب «گزیده اشعار هوشنگ ابتهاج ه.ا.سایه» مجموعهای از اشعار این شاعر گرانقدر است که فیدیبو آن را منتشر کرده است. همچنین کتاب صوتی «شعر زندگی» ازجمله دیگر آثار این غزلسرای ایرانی است که «ماه آوا» آن را در اختیار فیدیبو قرار داده است. «شمارهی ۴۷ ماهنامهی تجربه»، «شمارهی ۷۲۴ هفتهنامهی چلچراغ» و «شمارهی ۱۷۰ ماهنامهی هنر موسیقی» نیز ازجمله آثاری هستند که دربرگیرندهی مصاحبهها، نقد و بررسیهای مربوط به هوشنگ ابتهاج و آثارش هستند .
«کتاب پیر پرنیان اندیش» دربارهی زندگی امیر هوشنگ ابتهاج به همت «میلاد عظیمی» و «عاطفه طیه» در دو جلد نگاشته شده که شامل دستنوشتهها و عکسهای این شاعر گرانقدر نیز هست. «انتشارات سخن» این اثر را در سال ۱۳۹۵ منتشر کرد و در اختیار علاقهمندان به امیر هوشنگ ابتهاج قرار داد.
یلدا ابتهاج، دختر هوشنگ ابتهاج (سایه) در صفحه اینستاگرام خود از درگذشت این شاعر نامی خبر داد.
تمامی حقوق این سایت محفوظ است.